yaeba VELIKA.jpeg

Yaeba izgled?

Kako izgledaju lepi zubi? Zavisi koga pitate. Lepota je vrlo subjektivna stvar.

Na primer, žene u Japanu troše mnogo novca da bi njihovi zubi dobili izgled “kljova”. Procedura podrazumeva lepljenje trajnih ili privremenih faseta na očnjake, pa se tako dobija izgled koji bi mi u Evropi možda okarakterisali kao “malo vampirski”. Trajni adhezivni veštački očnjak se zove tsuke yaeba. To ustvari znaci višeslojni, ili dupli zub. 

Dok žene u Evropi i Americi troše velike količine novca kako bi dobile savršen niz zuba koji muškarci smatraju privlačnim, dotle mnoge žene u Japanu rade sasvim suprotno. Muškarcima u Japanu se ovaj novi trend dopada jer ih takav nesavršen osmeh podseća na dečiji. Prirodan yaeba izgled je svojstven ranom razvoju zuba kod dece i nastaje usled zaostalih mlečnih zuba ili premale vilice. Kako je u Japanskoj kulturnoj tradiciji “dečiji izgled” vrlo poželjan onda ne čudi novi trend. 

Koliko je ovo popularno u Japanu pokazuje i činjenica da se jedna devojačka muzička grupa nazvala po ovoj proceduri TYB48 (tsuke/yaeba48), i imale su svoj debitni koncert u Tokiju prošlog aprila.

Uprkos svakoj promeni trenda lepote, cilj je uvek isticanje mladalačkog izgleda.