xylitol breza velika.jpeg

Niskokalorični šećer koji pomaže vašim zubima

Za vreme Drugog svetskog rata u nedostatku konvencionalnog šećera počeli su da ga koriste Skandinavci, koji su ga dobijali iz kore breze. Nakon toga, interesovanje za Ksilitol počelo je ponovo tek osamdesetih.

Do sada je bio dostupan samo u žvakama (ne verujem da ste uspeli da propustite reklamu za Orbit žvake sa Antoniom Banderasom), pastama za zube i ponekoj hrani. Sada može da se kupi i kao prah.

Od kako je Aspartam, veštački zaslađivač povezan sa kancerom, a beli rafinisani šećer sa gojaznošću i karijesom, Ksilitol je dobio na značaju. 

Ksilitol je potpuno drugačiji od šećera iz šećerne trske i šećerne repe. Sadrži 40%manje kalorija nego običan šećer i glikemijski indeks mu je 7, za razliku od običnih šećera kod kojih je vrednost 64. Ima ukus običnog šećera i izgleda kao običan šećer zato što potiče iz iste porodice, ali je hemijski potpuno drugačiji i ponaša se na savim drugačiji način. 

Najbolje bi bilo kada u hranu ne bi uopšte dodavali šećer, ali pošto je to nemoguće, Ksilitol je svakako najbolje rešenje. 

Običan šećer brzo izgori kada se nađe u sistemu za varenje i zato posle jela koje sadrži šećer idalje osećate glad. Sa Ksilitolom je potpuno drugačije. Univerzitetska studija je pokazala da su ljudi koji su za doručak jeli jogurt sa Kslitolom, u toku dana unosili 10% manje hrane.

Deca i odrasli koji koriste Ksilitol u pastama za zube imaju manje karijesa i manje plombi od onih koji koriste obične paste za zube. To je zato što bakterije koje prouzrokuju karijes ne mogu da se hrane Ksilitolom i njihov rast je znatno smanjen. Broj tih bakterija može da padne čak i do 90%. Pošto bakterije ne mogu da se zalepe  na površinu zuba kada se uzima Ksilitol i količina plaka se smanjuje. Ne samo da sprečava karijes nego može i da popravi štetu na gleđi zuba. 

Naša pljuvačka sadrži sve što je potrebno da bi se oporavio zub u ranoj fazi karijesa. Ako se šećer unosi samo par puta u toku dana ona može sama da odradi posao, ali kada se šećer unese više puta dnevno to nije slučaj.  Kada se uzima Ksilitol umesto običnih šećera koncentracija bazičnih amino kiselina i amonijaka raste i pH plaka takođe raste. Kada je pH preko 7 kalcum i fosfatne soli kreću ka onim delovima gleđi koji su slabi. Tako se mekani delovi gleđi koji su u deficitu sa kalcijumom ponovo ojačavaju. 

Postoji preko 300 kliničkih studija o Ksilitolu i do sada ništa negativno nije pronađeno. Neke studije su pokazale da čak može da spreči gubitak kostiju koji uzrokuje osteoporozu. 

Ali, šta je razlog za tako slabu upotrebu Ksilitola? Naravno-cena. Njegova proizvodnja je prilično skupa. Čak pet puta skuplja od proizvodnje šećera iz trske ili šećerne repe. 

Zato je i cena Ksilitola visoka. Ali, dobra stvar je to što je jako sladak i što ćete ga koristiti u mnogo manjim količinama pa će trajati duže.