Toot_Fairy_art velika.jpeg

Istina o zubić vili i ostalim mitovima vezanim za zube

Verovatno Vam je već poznato da Zubić Vila neće ispod jastuka ostaviti pare u zamenu za izvađen zub, ali možda Vas neki od ovih mitova i dalje zbunjuju. Evo, da raščistimo i to..

”Na zub koji vas boli treba da stavite aspirin i od toga će vam proći bol”. Nemojte, jer će vam se upaliti desni a zubobolja neće proći.

“Najbolje je koristiti tvrdu četkicu za zube”. Ni to nije istina. Abrazija može oštetiti desni koji se nalaze oko zuba i uzrokovati njihovo povlačenje, kao i oštećenje zubne gleđi.

“Prirodni sokovi neće izazvati karijes kao slatkiši i kupovni sokovi”. I to je mit.  Svi sokovi bilo da su sveže ceđeni ili kupovni sadrže šećer koji izaziva karijes. Jedino što je bezbedno je voda. Čak i 6-mesečne bebe mogu dobiti karijes ako se uspavljuju sa flašicom soka.

“Mlečne zube ne treba popravljati jer će oni svakako ispasti”. Istina je da će oni ispasti, ali su detetu potrebni za pravilan razvoj vilice i govora. Prevremeno izgubljeni mlečni zubi (ako se karijes ne leči na vreme) mogu dovesti do raznih ortodontskih anomalija zuba i nepravilnosti vilice. Prva poseta stomatologu treba da bude kada dete napuni godinu dana. 

“Na pregled kod ortodonta treba otići tek kada dete izgubi sve mlečne zube”. Ako na to budete čekali izgubićete dosta vremena i samim tim će biti manje terapijskih mogućnosti za jednostavnije rešenje problema. Pravovremeni tretman može isključiti hirurške terapije i vađenje stalnih zuba i može sprečiti povrede zuba koji su u nepravilnom položaju. Preporučuje se da dete poseti ortodonta sa 7 godina kako bi se na vreme otkrili problemi i omogućilo blagovremeno planiranje.

“Dete će to da preraste”. Najveći broj ortodontskih problema ne može se ispraviti samo od sebe. 

“Ortodont može rešiti problem sa reteinerom koji se nosi noću”. Reteineri su mobilni aparati namenjeni da zadrže zube na mestu, ali ne mogu aktivno da pomeraju zube. Za ispravljanje zuba je neophodan aparat koji se nosi oko 20 sati dnevno u određenom vremenskom periodu, kako bi se zubi doveli u pravilan položaj.

“Za vreme trudnoće treba izbegavati stomatološke intervencije”. Važno je da tokom trudnoće nastavite sa redovnim pregledima i intervencijama koje vam stomatolog preporuči. Jedino što treba da izbegavate je snimanje zuba i dentalna hirurgija.

Nemojte dozvoliti da mitovi upravljaju vašim dentalnim zdravljem.