festival svetog zuba velika2.jpeg

Festival svetog zuba

Festival svetog zuba "Esala Perahera" je jedan od najstarijih i najvećih od svih Budinih festivala u kome učestvuju plesači, žongleri, muzičari, gutači vatre i raskošno ukrašeni slonovi. Datum desetodnevnog slavlja se određuje po lunarnom kalendaru i obično pada u julu ili avgustu. Tako se označava kraj sušne sezone i početak kiša. Slonovi igraju važnu ulogu u festivalu Svetog zuba zato što simbolizuju kišne oblake koji se skupljaju pre nego što počne pljusak. Danas je festival više nacionalni praznik nego religiozni, i slavi jedan Budin zub.

Po tradiciji, car Ašoka  koji je vladao u Indiji u 3. veku p.n.e., trebalo je da prosledi relikvije koje su ostale posle Budinog kremiranja. Danas se ti ostaci nalaze u raznim hramovima rasutim širom Azije. Jedan od najsvetijih hramova je sigurno “Hram svetog zuba” u Kandi, na Šri Lanci, gde se nalazi jedan od četiri Budina očnjaka. Pošto ga Budisti čuvaju kao da je živo biće, svakoga dana mu se ujutru u podne i uveče nude hrana i piće. 

Kandi je bio glavni grad kraljevine Šri Lanke koja je okončana 1815. godine, kada su Britanci svrgnuli poslednjeg kralja Sri Vikrama Rajasinga. Tada je glavni grad postao Colombo. Ali Kandi je i dalje poznat po kulturnom festivalu "Esala Perahera". Tada se Budin sveti zub pronosi ulicama Kandija u zlatnom kovčegu, na leđima slona i Budisti veruju da on ima magičnu moć da izazove kišu.

Godišnja Esala Perahera se održava deset uzastopnih noći i završava se ujutru pre noći punog meseca.