e cigarette VELIKA1.jpeg

Elektronske cigarete-da li su bolje za vaše oralno zdravlje?

U poslednjih nekoliko godina svedoci smo opadanja broja pušača, uglavnom zbog efektivne edukacije i anti-pušačkih kampanja. Uz sav napor da se broj konzumenata cigareta smanji i dalje dobar deo populacije posegne za nekom vrstom nikotina. Važno je da znate da je nikotin štetan za vaše oralno zdravlje. Dokazano je da izaziva gingivitis, parodontalne bolesti, karijes, gubitak zuba i preterano suva usta. 

Elektronske cigarete su predstavljene kao zdravija alternativa sa kojom nema bojazni od kancera. Ipak, mnogi veruju da od njih ima više štete nego korsti. Da li će ovi novi proizvodi postati popularni kao što su cigarete bile 50-ih i 60-ih godina ili će samo biti usputna stanica ka odvikavanju ljudi od ove loše navike ostaje da se vidi.

Da li su elektronske cigarete zdrave? 

Kratak odgovor bi bio ne, ali i malo duži odgovor bi takođe bio ne! 

Dok su nam dugoročne posledice elektronskih cigareta nepoznanica, evo šta bi u ovom momentu trebalo da znate o njima:

- tečnost koju udišete sadrži smrtonosan miks toksina i hemikalija kao što su propylene glycol, biljni glicerin, acetaldehyde i druge kancerogene materije koje variraju u zavisnosti od proizvođača;

- sve te supstance su potencijalni izazivači oralnog kancera;

- korisnici elektronskih cigareta su u većem riziku od unošenja toksina u poređenju sa korisnicima običnih cigareta;

- konzumeri elektronskih cigareta unose u sebe više nikotina s obzirom na veću koncentraciju nikotina u tečnosti, i samim tim postaju zavisiniji od nikotinskih proizvoda 

- istraživanja su pokazala da se u nekim elektronskim cigaretama nalazi hemikalija koje ima i u antifrizu. 

Stoga, koju god nikotinsku alternativu da koristite uvek će biti štetna po vaše zube, desni i celokupno zdravlje.

Zato vam savetujemo da izbegavate duvan u svim oblicima. A ako vam usled problema sa duvanom nedostaje neki zub ili želite da proverite u kakvom je stanju vaše oralno zdravlje zakažite pregled.