JAGODE VELIKA.jpeg

Efikasni i manje efikasni načini za izbeljivanje zuba

Ako vam beljenje zuba jagodom, limunovim sokom ili sirćetom nije pomoglo, to je zato što oni ne deluju dovoljno duboko, na dentin.

Dentin se nalazi ispod površine zuba, odnosno ispod gleđi, koja je providna, i on određuje boju zuba. Tokom vremena dentin može da promeni boju, pa će  zubima dati žućkastu nijansu. Takođe, na površini zuba se mogu nataložiti različiti pigmenti, na primer oni iz hrane, kafe ili duvana koji podjednako utiču na boju vaših zuba.

Postoji mnogo načina za njihovo izbeljivanje, ali su efikasni samo oni koji prodiru duboko do dentina. Možete ih izbeliti u stomatološkoj ordinaciji, što je brže, ali se tom prilikom koriste jači preparati. Podjednako efikasno je i tzv. noćno beljenje. Ono naravno, ne podrazumeva noćne posete vašeg stomatologa, već izrade providnih folija napravljenih prema otisku vaših zuba u koje vi sami stavljate preparat za izbeljivanje i nosite ih u toku noći. Ova metoda je malo sporija, ali i manje štetna za površinu zuba. Naravno, jako je bitno kod koga to radite i koje preparate koriste. Da bi vaši zubi nakon beljenja što duže ostali beli trebalo bi da izbegavate kafu, duvan, crno vino, tamne sokove, čajeve i gazirana pića.