karijes velika.jpeg

Da li je karijes zarazan?

Roditelji se obično nađu u čudu ako dete rano dobije karijes. Još ako su brižno negovali dečije zubiće i izbegavali slatkiše, stvarno im ništa nije jasno. To je zbog toga što je karijes veoma zarazan. Njega izaziva bakterija Streptococcus mutans i lako se prenosi sa odraslih na decu.

Ranije se smatralo da je glavni uzročnik karijesa šećer i da se on lepi za zube, što dovodi do njihovog kvarenja. Sada znamo da šećer nije glavni uzročnik karijesa, ali on ipak jeste saučesnik. Naime, ova bakterija se hrani ostacima hrane koja se zadržala na zubima, a naročito šećerima i ugljenim hidratima. Proizvodi kiselinu koja uništava gleđ i to omekšavanje gleđi je početak karijesa. Onog trenutka kada karijes dotakne dentinski sloj (sloj ispod gleđi), širi se i proces postaje sve brži. Upravo zbog toga su važni redovni odlasci kod zubara, jer ako se ništa ne preduzme, zub će biti sve jače oštećen. Na kraju karijes stiže do živca, odnosno nerva unutar zuba i tada počinje bol.

Bebe i deca su posebno osetljvi na ovu bakteriju jer se flora usne šupljine kod mališana tek razvija. Zato je važno da roditelji ne stavljaju u usta dečije cucle i kašičice i da neguju vlastite zube. Ne bi trebalo da piju iz iste čaše, niti da probaju dečju hranu. Što je veći broj bakterija i infekcija u ustima roditelja, veća je verovatnoća da će se dete zaraziti. Zbog toga se nemojte voditi filozofijom da je sve u redu ako ništa ne boli. Problem je što kad zub počne da boli, već je dosta oštečen, a karijes se može preneti i na susedni zub.

Najlakši način da se smanji pojava karijesa je redovno pranje zuba i čišćenje zubnim koncem. Takođe, ograničavanje šećera i ugljenih-hidrata poboljšaće šanse za održavanje jake gleđi. Ako niste u prilici da operete zube odmah nakon obroka, onda barem žvaćite žvake bez šećera jer ćete tako podstaći proizvodnju pljuvačke koja neutrališe kiselinu ili pijte vodu kako biste isprali čestice hrane.
Bilo koja vrsta gaziranih bezalkoholnih pića, čak i običan sok, nagrizaju gleđ, a ako ne možete da ih se odreknete, onda ih barem pijte na slamku kako biste ograničili izloženost zuba. Naravno, genetika igra prilično veliku ulogu u kvarenju zuba, pa tako neki ljudi imaju prirodno jaču gleđ, a drugi imaju veći broj loših bakterija. 

Zubni karijes je deo života i starenja, ali kvalitetna nega i čišćenje zuba, kao i redovne kontrole mogu znatno doprineti oralnom zdravlju.