01_digitalna_ortodoncija_teaser.jpeg

Zubni alajneri

Ukoliko želite da imate savršen zubni niz, a da pri tome ne nosite klasičnu protezu, sada postoji rešenje. Zubi se mogu ispraviti uz pomoć alajnera. Alajneri su providne folije za postepeno ispravljanje zuba.

alajneri za sajt 2.jpeg

Prvi korak je ortodontski pregled, tokom koga ortodont pregleda pacijenta, analizira dijagnostičke snimke i fotografije. Zatim se uz pomoć savremenih 3D intraoralnih kamera izrađuje digitalni otisak (sken).

alajneri scan.png

Prednosti digitalnog otiskivanja su preciznost, brzina i neuporedivo lagodnija procedura za pacijenta. Na osnovu svih ovih informacija dobijenih skeniranjem i analizom snimaka, ortodont izrađuje individualni plan terapije. 

Sve informacije se unose u software koji dizajnira osmeh pacijenta i planira terapijski proces (koji se zub kako pomera i po kom redosledu)  kako bi se postigla idealna pozicije kako sa estetkog tako i sa zdravstenog aspekta. Važno je znati da se pomeraju svi zubi, a ne samo oni koji su tokom osmeha vidljivi. 

Nakon dizajniranja osmeha i izrade plana terapije izrađuje se serija providnih folija (alajnera) koje za cilj imaju postepeno ispravljanje zuba. Tokom nošenja alajnera oseća se blagi pritisak na zube što za posledicu ima njihovo pomeranje. Da bi nošenje alajnera bilo efikasno, potrebno je da budu na zubima 22h dnevno. Dakle, uklanjaju se samo tokom jela. Svaki set alajnera nosi se 7-14 dana, nakon čega se prelazi na sledeći set. Tokom vremena, zubi se pomeraju na mesta predviđena terapijskim planom. Broj alajnera potrebnih za ispravljanje zuba je varijabilan i planira se za svakog pacijenta posebno.

alajneri a1 sajt.jpeg

Tokom nošenja lajnera nije moguće konzumirati hranu niti bilo koje piće sem vode. Zaostajanje obojenih tečnosti (sokova) unutar lajnera i u kontaktu sa zubima može dovesti do prebojavanja zuba i/ili alajnera ili čak do pojave karijesa. Važna napomena je i da se lajneri, ukoliko nisu u ustima, moraju nalaziti u kutijici za to predviđenoj. Nikako ih ne treba ostavljati u salvetama, maramicama ili na dohvat ruke deci i kućnim ljubimcima. Ukoliko dođe do gubitka lajnera, potrebno je kontaktirati ortodonta kako bi se nastavila terapija.

Prednosti alajnera za pacijente su to što su skoro nevidljivi i što se mogu skinuti sa zuba. Dakle, kada želite da očistite svoje zube, flosirate, ručate ili prosto želite da neko vreme nemate alajner u ustima zbog nekih socijalnih aktivnosti, jednostavno ih uklonite na neko vreme.

Kao i sa bravicama, nakon završetka terapije, potrebno je da pacijent nosi retencione folije u cilju očuvanja postignutih rezultata. 

Moramo da naglasimo to da alajneri nisu rešenje za svaki ortodontski problem kao i to da će u nekim situacijama biti neophodno postaviti bravice na zube. Nošenje alajnera može podrazumevati i postavljanje atečmena na zube koji su u boji zuba i uklanjaju se nakon završetka terapije. Svrha atečmena je da se pojedina pomeranja zuba koja su neophodna što efikasnije izvedu.