ortodoncija velika bw.jpeg

Ortodontska terapija

Šta je ortodoncija? 

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi korigovanjem nepravilno pozicioniranih zuba i vilica u svakom životnom dobu. 

Zašto je važno imati pravilno raspoređene zube? 

Zato što su zbijeni zubi, kao i oni koji nemaju pravilan kontakt sa okolnim zubima podložniji za nastanak karijesa. Upravo taj položaj smanjuje mogućnost čišćenja i predstavlja potencijalni problem. Pored karijesa, u tim situacijama česta je i pojava parodontalnih oboljenja (parodontopatija, upala desni). Nepravilan položaj zuba dovodi do stvaranja tenzije u mišićima za žvakanje, bolova u TMZ, ramenima, ledjima...

Ortodontskim tretmanom poboljšava se zdravlje usne duplje, postiže se lepši izgled zuba i zubnog niza i njihov pravilan položaj.

Digitalna ortodoncija u A1 Dental Studiju

Postoji širok spektar metoda i aparata kojima se mogu ispraviti zubi ili nepovoljan položaj vilica. Svi aparati rade po principu primene pritiska na zube u određenom vremenskom periodu. 

Savremeni koncept pomeranja zuba je zasnovan na preciznom laboratorijskom radu i kompjuterskoj pripremi koja skraćuje vreme tretmana i čini ga ugodnijim i efikasnijim.

U A1 Dental Studiju koristimo digitalnu ortodonciju kako bismo kreirali idealno rešenje za vaš osmeh. To znači da uz pomoć digitalnih alata radimo dijagnostiku, dizajn i simulaciju vašeg budućeg osmeha, te koristeći sve te podatke kreiramo precizan plan ortodontske terapije za vaš savršen osmeh.

Digitalna ortodoncija - kako to u praksi izgleda? 

Prvi korak je ortodontski pregled, tokom koga ortodont pregleda pacijenta, analizira dijagnostičke snimke i fotografije. Zatim se uz pomoć savremenih 3D intraoralnih kamera izrađuje digitalni otisak (sken). Prednosti digitalnog otiskivanja su preciznost, brzina i neuporedivo lagodnija procedura za pacijenta. Na osnovu svih ovih informacija dobijenih skeniranjem i analizom snimaka, ortodont izrađuje individualni plan terapije. 

Sve informacije se unose u software koji dizajnira osmeh pacijenta i planira terapijski proces (koji se zub kako pomera i po kom redosledu)  kako bi se postigla idealna pozicije kako sa estetkog tako i sa zdravstenog aspekta. Važno je znati da se pomeraju svi zubi, a ne samo oni koji su tokom osmeha vidljivi. 

Cilj koji želimo da postignemo je pravilan zagrižaj i sa estetske strane - savršen osmeh! Pre bilo kakvog početka terapije zahvaljujući digitalnim tehnologijama pacijentu možemo pokazati konačan simulaciju konačnog položaja zuba odnosno kako će njegov osmeh izgledati nakon terapije! 

Pomeranje zuba je složen biološki proces koji je potrebno kontrolisati od početka do kraja. Kontrole se odvijaju na četiri do šest nedelja.

STANDARDNI FIKSNI APARAT

02.jpeg

Kontrole se vrše na 4 nedelje zbog menjanja gumica. Gumice mogu biti svih boja.

ESTETSKI FIKSNI APARAT 

03.jpeg

Aparat je manje primetan, kontrole se vrše na 4 nedelje zbog menjanja gumica.

DAMON CLEAR - SAMOLIGIRAJUĆI ESTETSKI FIKSNI APARAT

04.jpeg

Aparat je manje upadljiv, kontrole su ređe (na 8 nedelja), nema gumica.

LINGVALNI FIKSNI APARAT INCOGNITO

05.jpeg

Aparat omogućava ređe kontrole i potpuno je neprimetan

Zubni alajneri za postepeno ispravljanje zuba

Ukoliko želite da imate savršen zubni niz, a da pri tome ne nosite klasičnu protezu, sada postoji rešenje. Zubi se mogu ispraviti uz pomoć alajnera. Alajneri su providne folije za postepeno ispravljanje zuba. 

01.jpeg

Ukoliko se odlučite za zubne alajnere, sledeći korak, nakon dizajniranja osmeha i plana terapije je izrada serije providnih folija (alajnera) koje za cilj imaju postepeno ispravljanje zuba. Tokom nošenja alajnera oseća se blagi pritisak na zube što za posledicu ima njihovo pomeranje.

Da bi nošenje alajnera bilo efikasno, potrebno je da budu na zubima 22h dnevno. Svaki set alajnera nosi se 7-14 dana, nakon čega se prelazi na sledeći set. Tokom vremena, zubi se pomeraju na mesta predviđena terapijskim planom. Broj alajnera potrebnih za ispravljanje zuba je varijabilan i planira se za svakog pacijenta posebno. Prednosti alajnera za pacijente su to što su skoro nevidljivi i što se mogu skinuti sa zuba. Kao i sa bravicama, nakon završetka terapije, potrebno je da pacijent nosi retencione folije u cilju očuvanja postignutih rezultata. 

Moramo da naglasimo to da alajneri nisu rešenje za svaki ortodontski problem kao i to da će u nekim situacijama biti neophodno postaviti bravice na zube. Nošenje alajnera može podrazumevati i postavljanje atečmena na zube koji su u boji zuba i uklanjaju se nakon završetka terapije. Svrha atečmena je da se pojedina pomeranja zuba koja su neophodna što efikasnije izvedu.