vino VELIKA1.jpeg

Vino sprečava karijes?

Malo je ljudi kojima je potreban podsticaj da uz večeru popiju čašu vina. Ipak, evo jednog za one kojima je to potrebno: Po najnovijim istraživanjima crveno vino može da vas zaštiti od karijesa. Tačnije, semenke iz grožđa sprečavaju njegovu pojavu. 

Procenjuje se da karijes, bolesti desni i gubitak ,zuba pogađaju od 60 do 90 posto svetske populacije.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da semenke iz grožđa u vinu mogu usporiti razvoj bakterija u ustima. To je navelo istraživački tim da pokuša da utvrdi da li mogu da spreče i samu pojavu karijesa, jer karijes nastaje kada naslage na zubima nastane izvesne bakterije. Te bakterije stvaraju kamenac i proizvode kiselinu koja počinje da oštećuje zub. Redovno pranje zuba, fluor u pastama za zube, kao i voda mogu pomoći da se otarasite bakterija i plaka, ali je efekat vrlo ograničen. Zato sa vinom nećete pogrešiti.

Samo, nemojte odmah posle čaše vina da otrčite da operete zube kako bi izbegli tamne mrlje. Tako ćete samo povećati šanse da vam one ostanu zauvek. Kiselina iz vina može da rastvori zubnu gleđ pa će pranje zuba doprineti eroziji i fleke će vam ostati. Umesto toga, neutrališite kiselinu čašom vode  i izbegavajte mućkanje vina po ustima.