VINIRI VELIKA.jpeg

Viniri tj. fasete

Ako ste čuli priče o vinirima, i savršenom holivudskom osmehu, a niste znali šta to tačno predstavlja, na pravom ste mestu. Vinir, ili faseta je u stvari tanak sloj porcelana koji se lepi na prednje zube, kao što se veštački nokat lepi na prirodni. Zahvaljujući ovoj neinvazivnoj metodi, kojom se uz minimalnu intervenciju dobijaju vrhunski estetski rezultati, svaki zub može ponovo izgledati prirodno i zdravo.

Viniri su jako tanke, keramičke ljuspice i lepe se pomoću specijalnog jakog lepka (kompozitni cement) pa je za njihovo postavljanje potrebna vrlo mala, ili čak nikakava preparacija zuba. Vinirima se mogu promeniti boja i oblik zuba. Ukoliko jedan zub odudara od zubnog niza, usled promene njegove boje ili nekog drugog oštećenja, precizno određenom bojom porcelana može se potpuno promeniti njegov izgled. Vinirima se može “prekriti” polomljen ili okrnjen zub i on će izgledati kao nov, jer se na deo gde nedostaje parče zuba stavlja deblji sloj materijala. Može se zatvoriti razmak između prednjih zuba (dijastema), a moguće je i produžiti prednje zube, ako izgledaju prekratko. 

Viniri se sve češće koriste i umesto izbeljivanja zuba, jer se sa površine zuba skida samo tanak spoljni sloj, kako bi se osiguralo trajno pričvrščivanje porcelanske ljuspice. Taj sloj odgovara debljini vinira koji se postavlja, tako da zub ostaje isti, ali ima novo ruho. 

Kada se zub pripremi, stomatolog će uzeti otisak po kome će tehničar naraviti vinir. Boja će se odrediti u odnosu na ostale zube, kako bi se novi zub prirodno uklopio u niz.  

Fasete su veoma snažne i izdržljive i mogu da traju i do 15 godina, tako da ćete uz pomoć ove metode stvarno imati razlog za osmeh.