umnjaci VELIKA.jpeg

Problemi sa umnjacima

Treći molar, poznat i kao umnjak, predstavlja osmi i poslednji zub koji raste u vilici. Obično niče u trećoj deceniji života, kada je čovek “uman” i “mudar”. Predstavlja ostatak evolucije, kada je ljudima bio potreban za mlevenje i drobljenje tvrde hrane. Danas su oni, zbog načina i vrste konzumiranja hrane, izgubili svoju svrhu. Pošto mogu da izazovu mnoge probleme u ustima, moguće je da ćete u jednom momentu morati se suočite sa njihovim vađenjem.

S obzirom na lokaciju umnjaka, teže ih je održavati i prati. Često guraju susedne zube i prave gužvu u vilici. U takvim slučajevima, dobro je izvaditi ih što je pre moguće, kako bi se sprečili potencijalni problemi.  Kada i kako će umnjaci biti izvađeni zavisi od problema koji imate sa njima.

Ako se oko umnjaka napravila cista, ona ugrožava i susedne zube. Takvo vađenje je komplikovanije jer je cista praktično rupa u kosti, i na tom mestu je kost dosta tanja. Ako je intervencija gruba, može doći i do pucanja vilice. Slična je situacija i sa umnjacima koji nemaju mesta da niknu i tada se oko njih pravi infekcija. Ako se infekcija ponavlja, takođe može uzrokovati destrukciju kosti. U slučaju “dislokacije”, umnjak može rasti u stranu, ispod gingive, pritiskajući korene susednih zuba i prouzrokujući velike bolove. Ipak, ako raste daleko od zubnog niza može mirovati i u tom slučaju ga samo treba redovno kontrolisati. 

Umnjaci se vade i ako u nicanju sabijaju postojeće zube i posebna je nevolja kada se  zubi ortodontski sjajno poređaju, a onda umnjaci dođu da sve pokvare. Šta se tačno dešava, vaš stomatolog će videti na ortopanu (rendgenskom snimku vaših zuba).

Ako ste se ipak odlučili za vađenje, to treba uraditi što pre, najbolje u dvadesetim godinama, dok se koren zuba i vilica još nisu u potpunosti razvili. U tridesetim godinama vilica će otvrdnuti i oporavak će duže trajati.

Posle vađenja dobićete i post-operativna uputstva. Na ranu će vam biti stavljena gaza i trebalo bi tako da stoji desetak minuta, kako bi se sprečilo krvarenje i podstaklo zgrušavanje. Ranu ne smete ispirati 24 časa nakon vađenja i narednih dana ne bi trebalo da dirate ranu. Zabranjena je svaka vrsta sisanja, kao što je pijenje na slamčicu, ili pušenje, da se ne bi poremetio ugrušak. Najverovatnije će vam biti prepisana i sredstva protiv bolova, kako bi se ublažila neprijatnost, a preporučuje se i stavljanje hladnih obloga na obraz, da bi se smanjilo oticanje. Možda ćete dobiti i antibiotike, kako bi se sprečila pojava infekcije na mestu ekstrakcije.

U slučaju da umnjaci rastu normalno, i ne ugrožavaju susedne zube, vaš stomatolog će proceniti da li je uopšte neophodno njihovo vađenje. Kod nekih ljudi, ako ih dobro održavaju mogu trajati i godinama.

Ipak, ima stomatologa koji će u svakom slučaju preporučiti njihovo vađenje.  Protetičari se ne slažu sa ovim mišljenjem, i vađenjem zdravih zuba, jer će umnjaci možda nekakda u budućnosti biti dobri nosači za mostove i proteze.