SIJALICA VELIKA.jpeg

Poboljšajte mozak perući zube

Mentalnim vežbama se mogu poboljšati moždane aktivnosti i do 40% za samo nedelju dana. Slaganjem slagalica, pamćenjem spiskova i upravljanjem kompjuterskim mišem koji je u “pogrešnoj” ruci značajno se poboljšava moždana sposobnost.

Zaključak je dobijen na testiranju 100 volontera za BBC šou koji se zove “Postani pametniji za nedelju dana”. Zadaci volontera su bili kretanje po kući zavezanih očiju i pranje zuba “pogrešnom” rukom, tj. rukom koja nije dominantna.

Takođe su morali da imaju dovoljno sna i da vežbaju. Brza hrana je bila zabranjena. 

Nadali su se da će kombinacija zdravog života i zadataka koji zahtevaju dosta razmišljanja povećati nivo inteligencije ispitanika za oko 10 %. Rezultati su premašili očekivanja. 

Na probnim snimanjima na kojima je učestvovalo 15 volontera rezultati su bili bolji i do 40% u odnosu na početak nedelje. Volonteri su imali i druge zadatke kao što su traženje neobičnih reči u rečniku i tuširanje sa zatvorenim očima. Svi su značajno poboljšali svoj mozak.

IQ je tradicionalno smatran za preciznu meru nečije inteligencije, ali sve više naučnika smatra da se određenim postupcima mogu povećati moždane sposobnosti, i da se za samo nedelju dana mogu primetiti značajna poboljšanja. 

Psiholozi na Institutu za neurološka istraživanja u Dablinu potvrdili su da se svakodnevnim vežbanjem mogu postići poboljšanja slična onima koje je sprovodila grupa na BBC. 

Profesor Ian Robertson je testirao 3.000 muškaraca i žena preko 65 godina starosti. Otkrio je da se relativno lakim vežbama može značajno smanjiti kognitivan pad. Već posle 10 tretmana “vežbanja mozga”, mentalne godine su im se smanjile za 7-14. 

Zato probajte. Za početak, mi vam preporučujemo pranje zuba "pogrešnom" rukom.