madonna grillzvelika.jpeg

Grillz

Možete ih voleti ili mrzeti, ali grillz su postale pravi hit. To je vrsta nakita od metala koji se nosi preko zuba. Mogu biti pozlaćene, zlatne, ili od platine, čak i sa dodatkom dragog kamenja. Koštaju od par stotina do više hiljada dolara, u zavisnosti od metala i broja zuba koje pokrivaju. Uglavnom mogu da se skidaju, ali ima i onih koje su trajno zalepljene. 

Pojavile su se 80-ih među hip hoperima u Njujorku, i nekada su ih nosili samo Chris Brown i Lil Wayne (čija grillz vredi basnoslovnih 100.000 dolara). Zahvaljujući Nelly-ju i njegovoj pesmi “Grillz” ovaj zubni nakit dobio je na popularnosti. Proslavili su ih pevačica Rihanna i olimpijski plivač Ryan Lochte, a kasnije i Lady Gaga, Beyonce, Justin Bieber i mnogi drugi. Nedavno ih je stavila i Madonna, pa je slika njenih zlatnih grillz sa 24 dijamanta osvanula na instagramu. Napisala je :”Nemojte mrzeti mene, mrzite moje grillz”.

Ipak, koliko god to bilo moderno, nošenje grillz nakita povezano je sa mnogim oralnim bolestima. Ukoliko nisu dobro napravljene i pričvršćene, mogu izazvati bolove u zubima, infekciju desni, pa čak i glavobolje. Isti je princip kao i sa mostovima i krunama, i zato se uvek konsultujte sa vašim stomatologom. Bilo da ih nosite kao statusni simbol ili vaš lični izraz, prvenstveno bi trebalo da mislite na zdravlje vaših zuba.